Dacă suferi cu tiroida, s-ar putea să ai probleme și cu bunul mers al vieții tale sexuale. Această glandă, prin intermediul hormonilor pe care îi produce, are multiple roluri în organism.

Contribuie la reglarea funcțiilor importante: temperatura corpului, consumul de energie, ritmul cardiac, sistemul nervos, tubul digestiv, aparatul genital șamd. De asemenea, acționează asupra tonusului, pielii, părului, unghiilor…

Simptomele care semnalează  o anomalie a tiroidei (producție prea mică sau prea mare de hormoni tiroidieni) sunt extrem de variate.

Cum se manifestă tulburările tiroidei

În caz de hipotiroidie (producție prea mică), funcțiile organismului încentinesc: scade ritmul cardiac, suferinzii iau în greutate, au constipație, crampe, frilozitate, se plâng de oboseală cronică, depresie, întreruperea ciclului menstrual etc.

În caz de hipertiroidie (producție excesivă de hormoni), funcțiile organismului se accelerează: crește ritmul cardiac, se înregistrează scăderi în greutate, contracție musculară rapidă, slăbiciune musculară, agresivitate etc.

Dorința sexuală are de suferit

Afecțiunile tiroidei pot genera, la femei, tulburări sexuale care implică durere în timpul actului, de tipul dispareuniei, sau actul sexual dureros, cauza fiind  lubifierea insuficientă a vaginului.

În toate cazurile, activitatea deficitară a tiroidei influețează și libidoul.  La femeile care suferă de hipotiroidie, încetinirea funcțiilor organismului, permanenta stare de oboseală, infecțiile ginecologice care pot surveni, dereglarea menstrelor dar și uscăciunea sporită a țesuturilor contribuie la diminunarea dorinței sexuale.

Din păcate, și femeile cu hipertiroidie înregistrează scăderi ale libido-ului.

Și bărbații au tulburări sexuale

Impactul disfuncției tiroidiene a fost studiat mai puțin la bărbați. Dar, și în cazul partenerilor noștri, tulburările sexuale sunt frecvente în caz de hiper sau de hipotiroidie. S-a observat:

  • O scădere a libidoului cu 18 % la paceinții cu hipertiroidie și cu 64 % la cei cu hipotiroidie
  • Tulburări de erecție – 3 %, respectiv 64 %
  • Ejaculare precoce – 50 %, respectiv 7 %
  • Întârziere a ejaculării, 15 %-64 %

Soluții

Administrarea unui tratament cu substitut de hormoni tiroidieni ameliorează problemele de natură sexuală, atât la femei cât și la bărbați.

Prin urmare, dacă știi că tu sau partenera ta / partenerul tău aveți probleme cu tiroida, consultă un specialist și în legătură cu eventualele probleme sexuale. Și viceversa: în caz că suferi de probleme sexuale, nu uita să evaluezi funcția tiroidei.